• Amaral Vieira

Foto: Pieter Ploeg

Jose Carlos Amaral Vieira (geboren in São Paulo op 2 maart 1952 ) is componist, pianist, musicoloog en pedagoog in Brazilië. Op achtjarige leeftijd gaf hij zijn eerste pianorecital, het begin van een loopbaan als een veelgeprezen vertolker, bijvoorbeeld van alle werken van Franz Liszt voor piano. In Brazilië kreeg hij les van Souza Lima (piano) en Arthur Hartmann (compositie). Hij voltooide zijn studie op het Conservatorium van Parijs bij Olivier Messiaen, en Lucette Descaves als pianoleraar; in Duitsland studeerde hij bij Carl Seemann en Konrad Lechner en in Engeland bij Louis Kentner. In 1977 keerde hij terug naar Brazilië, waar hij zich inzette voor de verspreiding van klassieke muziek. In 1984 werd in São Paulo het Amaral Vieira Festival – De componist en zijn werk, gehouden met 14 concerten waarin uitvoeringen van 157 van zijn werken. Hij was voorzitter van de Braziliaanse Vereniging van Muziekwetenschap in de jaren 1993 en 1995, en tussen 1998 tot 2002 was hij president van de Braziliaanse Vereniging voor Hedendaagse Muziek. Vieira kreeg vele prijzen en onderscheidingen als pianist en componist, vermeerderd met de erkenning van zijn artistiek werk in Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Hongarije en Japan.

Wikipedia
    Bekijk nu ook de Nederlandstalige pagina van Amaral Vieira!