• Geschiedenis

  HD artikel HSK

  In korenstad Haarlem was geen koor in de leeftijdsgroep van 17- 30 jaar.  De tijd bleek rijp om een koor op te zetten. Het MZK bleek enthousiast en wilde graag dat het koor onder de muziekschool zou gaan vallen. Zo ontstond er een samenwerkingsverband tussen het MZK en het HSK, het Haarlems Studenten Koor. Ook bij een open vergadering in juni, waar de opkomst ongekend hoog was, was het animo voor het koor zeer hoog.

   

  Eind augustus van het jaar 2008 was er dan eindelijk de eerste repetitie, onder leiding van Reyer Ploeg. Maar liefst veertig jongeren kwamen om gezamelijk met veel plezier te zingen. De repetities daarna begonnen de aanmeldingen binnen te stromen.
  Medio december 2008 telde het koor zo’n dertig leden en geeft het haar eerste concerten. Hoogtepunt was het zomerconcert van 2009, waar het koor een frans programma ten gehore bracht dat zeer goed ontvangen werd door het publiek!

   

  In de zomer is het koor zelfstandig geworden en is een stichting opgericht. In het nieuwe seizoen, september 2009, werd voor het eerst opgetreden bij Korenlint, een groot korenfestival in Haarlem. In de St. Bavo kerk op de grote markt en in een verbouwende Greinerschool werden korte liederen gezongen. Vervolgens begonnen de voorbereidingen op het eerste grote werk van het koor: het Duitse Requiem van Brahms. Dit prachtige stuk werd, samen met het bekende VU koor uit Amsterdam, twee maal uitgevoerd, in Amsterdam en in Haarlem. Het jaar 2011 was helemaal een topjaar: wegens de uitvoering van zijn Stabat Mater kwam de Braziliaanse componist Amaral Vieira naar Nederland. Van één van de concerten werd een prachtige CD gemaakt. In de zomer van 2012 zong het koor Mass for Peace van Karl Jenkins. Voorjaar 2013 werd gewerkt aan het Requiem van Verdi in samenwerking met Collegium Musicale Leiden en beleefden we ons eerste lustrum in juni 2013. 

  Koorjaar 2013-2014 kenmerkt zich door een optreden in samenwerking met het Eindhovense studentenkoor Vokollage, de eerste concertreis (Bestemming: Zweden) en een zomerconcert met Baltische muziek. 

  Meedoen of komen kijken?

  Op de hoogte blijven?