• door BasDV geplaatst in Nieuws

Humans of HSK

Op facebook vertellen koorleden hoe zij de aanloop naar het concert GRIEF AND CELEBRATION beleven. Vandaag lees je hier het verhaal van Iduna Paalman:

Op mijn middelbare school was koorzang vanaf de vierde klas een verplicht vak. Aan het begin van het jaar begonnen we met het schoolkoor aan een groot werk, meestal een Requiem, en acht maanden later voerden we het uit in de Martinikerk in Groningen. Die kooruren waren gekke uren: de eerste paar maanden zóngen we naar mijn gevoel maar wat (en bedachten we ondertussen welke chips we in de pauze bij de Edah zouden kopen), en dan aan het einde van het jaar galmden we ineens die enorme kerk vol. Was alles precies op zijn plaats gevallen.

Muziek noot voor noot leren kennen, ontdekken wat er allemaal áchter de riedeltjes en dissonanten en langgerekte akkoorden zit. Toen ik ging studeren miste ik dat, en ging ik zingen bij het Haarlems Studenten Koor. Dit jaar is tot nu toe het spannendste jaar: we zingen onnavolgbaar lastige maar geweldige muziek, speciaal voor ons gecomponeerd door Teun de Leeuw, Niels van der Weiden en Reyer Ploeg. LIFE, zo heet de gehele compositie, gaat over alle chaos en orde waaruit het aardse leven is ontstaan. Naast LIFE zingen we ook wat droevige dingen over de dood om de boel een beetje in balans te houden: het Stabat Mater van Jozef Rheinberger en het Requiem van Alexander Shchetynsky (die muziek is net zo machtig mysterieus als die achternaam, luister het).

Met mensen die je heel graag mag iets moois maken (of dat nu muziek is of theater of dans of kleiduiven van structuurklei of gefiguurzaagde herders voor in de kerststal), ik vind het het leukste wat er bestaat. DUS – nieuwsgierig geworden naar wat wij ervan gemaakt hebben? Kom naar ons luisteren:

Haarlems Studenten Koor presents: GRIEF AND CELEBRATION, 12 juni 2015, Lichtfabriek Haarlem.

Enthousiast? Hier kun je gewoon meteen een kaartje kopen!

Voor een vervolg in deze Humans of HSK-serie vraag ik me af wat Alexander (niet Shchetynsky, die spreekt Oekraïens) hier allemaal over te zeggen heeft.

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeelt worden.